Setmana Santa 2012
Com cada any, el pobles cristians i per tant els granadellencs -amb més o menys participació-, ens trobem immersos en la celebració dels actes de Setmana Santa.
Per aquest 2012, pels granadellencs i tothom que ho vulgui, els actes comencen el dijous amb la celebració de la missa del Sant Sopar a les 20:00 hores i a les 23:00 la celebració d’una Hora Santa, com ha estat tradició en els darrers temps.
El divendres sant a les 11:00 hores tindrà lloc la processó del Calvari cantant el ViaCrusis (fins a arribar a l’ermita de Sant Antoni) i tornada al poble amb el cant del Rosari i amb cants tradicionals i populars del poble. Durant aquest acte ens acompanyaran els armats.
A les 17:30 tindrem la celebració de l’acte litúrgic propi del dia. A les 22:00 tindrà lloc el cant del Miserere (musicat per primera vegada sobre l’any 1683 pel monjo Gregorio Allegri) i a continuació el Desclavament que precedirà la processó del Silenci.
Sens dubte el que desperta més interès (per la concurrència de persones) i encara que litúrgicament no hauria de ser així, es el cant del Miserere i posterior Desclavament, tradicions immemorials del poble de La Granadella de les quals no tenim referència d’antiguitat, però que no seria exagerat parlar d’alguns segles. L’acte en si es realment impactant ja que comença amb l’entrada dels armats a l’església amb el fort ressò dels tambors. Un lector-lectora llegeix en català el Salm 50, Miserere, i a continuació s’apaguen els llums de l’església i es procedeix al cant en llatí i en versió pròpia de La Granadella. Acabat el cant el sacerdot que precedeix l’acte, materialitza el desclavament acompanyat del so de la trompeta i tambor dels armats i el toc de la matraca. Primer el braç esquerra, després el dret, i finalment el cos que seguidament es traslladat al sepulcre per iniciar la processó del Silenci. El Desclavament es continua rememorant en alguns pobles com Pollença, Artà, Falanitx i Galilea a l’illa de Mallorca. Podem també esmentar Sagunt, i mereix una especial menció l’Alguer, regió com tots sabem de parla catalana però molt lluny de Catalunya.
Continuant amb els actes, el dissabte a les 23:00 hores tindrem la celebració de la Vetlla Pascual, i el diumenge a les 12:30 hores, la missa de Pasqua seguida de la ja també tradicional processó de l’Encontre -trobada del Fill ressuscitat en forma d’eucaristia i la Mare engalanada i plena de joia-. Com es tradició es canten el Pange Lingua, Tantum Ergo, Regina Celi i Magnificat.